söndag 8 juli 2012

Ploff

...uttalas maträtten, men stavas Plov.
Tartarisk gryta från området Uzbekistan, Kasakstan.
Det är en Muslimsk rätt och serveras oftast med fårkött, men man har moderniserat rätten och numera används även kyckling, som i detta fall.

Tillreds som Jambalaya... typ ...och var riktigt god faktiskt.

9 kommentarer:

  1. Roligt att prova nya annorlunda maträtter. :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kocken (inte jag således)kommer från det området. Ja faktiskt, roligt. Vi börjar nu "spåna" på en resa dit.

      Radera
  2. Bött-röra på åländska? Hihi...;)

    Men det låter & ser gott ut! Verkar också betydligt mindre pilligt än de där vitlöksfrästa, fyllda champinjonhattarna vi talade om senast...:)
    Väldigt härlig, generös gryta också. En rejäl portion plus lite till räcker den till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med det där receptet kan man utfodra mycket folk... och andra med för den delen :))

      Radera
  3. Ser gått ut!
    Det påminner mej om att jag har en sån där gryta. Måste göra en ploff jag också.

    Louise

    SvaraRadera
  4. Ja ja och Jambalaya vet ju alla hur man lagar...hm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. atbloggs utsände rysslandkorrespondent Martin rapporterar från ett kök i Krasnodar i södra Ryssland.

      Uzbekisk maträtt som egentligen görs på get. Det här är en russifierad version.
      Plov
      3-500 gr svinkött
      drygt 2 dl rundkornigt ris
      1 morot
      2-3 gula lökar
      2-3 vitlöksklyftor
      1 kycklingbuljongtärning
      någon dl solrosolja
      vatten
      salt & peppar

      Ljuda berättar att egentligen ska det nog vara en sisådär 250 gr fett i ploven vi lagar. Uzbeker äter ofta med händerna och fettet brukar rinna längs underarmarna som slickas rena. Vi lagar dock en dietversion som bara innehåller en sisådär 150 gr fett (!) och äter med gaffel.

      Skölj riset och lägg i blöt.
      Skär en halv rejäl (eller en normalstor) morot i något tjokare än tändstickstjocka stavar (julienne). Fräs i olja. Fräs 2 normalstora-3 små gula hackade lökar i olja.
      Blanda kött, morot och lök och fräs med 2-3 vitlöksklyftor.
      Häll på kokande vatten så det täcker köttet (ca 2 dl). Tillsätt buljongtärningen. Låt koka någon minut.
      Skölj av det blötlagda riset och tillsätt det till blandningen. Tillsätt ytterligare 2 dl kokande vatten. Koka försiktigt under lock tills riset mjuknat.
      Ta av grytan av värmen och svep in den i en kökshandduk, varma ytterkläder/sängöverkast för att hålla värmen. Låt stå ca 30 minuter. Äts helst med stark rysk senap eller pepparrot. Starkt ska det vara.

      Radera
    2. Matkorrespondent skall det stå. Svinkött tror jag inte att de muslimska tartarerna använde, men de gjorde på svinkött för de ryska turisterna på Krimhalvön. (info av min egen matkorrespondent)

      Radera