onsdag 5 december 2012

Good Morning everybody!

Jolly good you are up with the cock!

Jag har lagat PLUM PUDDING!
Englands mest felaktiga marknadsföring.
Inte innehåller den plommon och inte är det en pudding.
Chrismascake, kallas den visst också.

Julens alla smaker är samlade i en enda efterrätt. (ja minus granbarr då).
Pepparkakskryddorna, muskot, frukten, mandlarna, glöggen, pappas snapsandedräkt och hemstöpta ljus.
Ja, jag måste faktiskt försvara det sista påståendet.
Många av de plum puddingrecept jag läst börjar:

Tag 500 g njurtalg... exempelvis av får.
Jag minns från barndomen att det låg några ljus i klaffbyrån i vardagsrummet.
De var stöpta av fårtalg och fick aldrig användas.
"De är ett minne och dessutom ryker och luktar de så förfärligt" var svaret på min nyfikna fråga om varför de bara låg där.

Så var köper man njurtalg i dessa dagar?
Det gör man inte, man köper lard!
Av alla de recept jag läst innehöll de flesta lard.
Fanns lard i "min butik"?
Neeee.
Mitt receptsökande fick fortsätta.
"Som talg jag ersätta smör" läste jag i Google översättning av ett engelskt husmorstips.
Då var det klart då.
Butter there is!


Här rör jag... tärningarna ni ser är smör. Det gula är apelsin och citron (skalen rivs med).


Här rör jag igen. Det röda känner ni säkert igen som kanderade körsbär och det svarta är...
PLOMMON!
Jag hittade en historik om plumpuddingen där man påstod att i begynnelsen användes plommon, men vart efter städerna bredde ut sig så försvann trädgårdarna och plommonen byttes ut helt till russin av alla möjliga sorter.
Malagarussin? tex.( Vad är det?)
Gula-, mörkarussin och korinter skulle det vara.
Jag hackade ner katrinplommon.
Back to basic!


Slutligen ner i  en kakform.


Jag täckte över med smörpapper, aluminiumfolie rekommenderas, men det stod inte till att finnas i mitt recidens... och så koka i vattenbad...
I mitt fall blev det ungefär fyra timmar.
Allt det där gjorde jag igår.


I morse stjälpte jag upp den.
Nu skall den vila i kallskåp MINST! tre veckor.
Med tiden kommer den att mörkna ...och vad heter det... saftna?
Den håller i ett år sägs det.
Hmmmm....

Vid serveringen skall den värmas upp igen  hällas sprit över (England- rom eller brandy, Irland Skottland-Wiskey... jag- konjak)


*lånat en bild från nätet..

8 kommentarer:

  1. Tusan vad fin den ser ut, säkert god också! Men jag har hört att man ska ha den under sängen och mogna..
    Var det till den du lade russinen i blöt i konjak då? / Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, den kommer att bli en smakBOMB! Under sängen? jag har hört att man kan ha kilju under sängen... Och pottan, och en och annan gömd älskare. Han kan ju behöva pottan om det skall till att drickas ofärdig kilju. (Jag googlar just på kilju och fick mig ett gott skratt när jag läste om hur man mår när man druckit detta rävpiss som någon uttryckte det.)

      Radera
  2. Puh, vilket jobb... :)) Hoppas den smakar!

    SvaraRadera
  3. Meeeh, nu vill jag absolut komma på julkalas. Och det skall vara vispgrädde och så skall det hällas konjak på toppen och tändas på. Det är verkligen stämningsfullt att käka pumpudding. YEEES!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skall tändas på, det skrev jag inte. Hoppas man förstår det av bilden, att man inte tror att det är en otomjordisk variant. Det räcker definitivt till dig, för det är nästan bara jag som äter av den. Välkommen säger jag nu redan på förhand.

      Radera
  4. Jag vill o ha!
    Mamma gjorde någon gång plumpudding eller ngn. variant, men jag har aldrig prövat själv.
    Men slev i er ni bara, tänk inte på mej :((
    Louise

    SvaraRadera