torsdag 5 januari 2012

Gädda.

När jag var barn så åt vi julgädda istället för lutfisk på julaftonen.
Vi åt lutfisk också, kanske julannandagen eller nyår, eller trettondagen, men på julaftonen vankades julgädda. Det var först när jag var tonåring som jag började uppskatta maträtten och NU när jag är vuxen och ALDRIG får denna mat, (blir liksom inte av att koka) så känner jag att jag ÄLSKAR den.
Jag minns hur mina bröder rev nyskördad pepparrot i drivor över fisken och slevade in medan tårarna rann och varenda hålighet i huvudet värkte och stack av "pepparrotsånga". Galningar, men man var ju inte så mycket bättre själv, det blev liksom en sport. Stundvis åts maten under tystnad för det gick helt enkelt inte att få fram ett ljud. 
Men oftast var det som vanligt liv i luckan.
Nu ville jag uppleva det igen så jag raggade efter stor möda upp lite gädda på stan och samlade ihop de syskon som kunde komma och äta. Det var nästan godare än jag minns det och minst lika roligt.
Gädda har fått ett dåligt rykte. Det är många som inte alls gillar smaken. Hemligheten är långkoket tror jag. Inte fuska där.




Gäddan som är så sööööt!!


Kokt gädda med pepparrotssås
4 Portioner

1 3/16 kg Gädda
2 l Vatten
4 tsk Salt
1 Gul lök
2 Persiljekvistar

Pepparrotssås

2 msk Margarin eller smör
3 msk Vetemjöl
4 dl Fiskbuljong
1 1/2 dl Grädde
3 msk Riven pepparrot Salt, peppar

 


Rensa och skölj gäddan. Ta eventuellt bor gälarna, men låt huvudet sitta kvar. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i löken och persiljan. Låt koka ett par minuter. Lägg i gäddan och låt den sjuda i 20-40 min beroende på tjocklek. Fisken är färdig när köttet vid ryggbenet är vitt och ogenomskinligt.

Ta upp gäddan. Koka ihop ca 8 dl fiskspad tills ca 4 dl koncentrerad buljong återstår. Sila den.

Fräs matfettet och mjölet i en kastrull. Späd med buljongen och grädden. Koka såsen några minuter. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.

Servera gäddan med kokt potatis och gröna ärter.

8 kommentarer:

  1. Vi åt inte gädda på julen, men mammas kokta gädda med äggsås gick ner när som helst annars...gottis!

    SvaraRadera
  2. Men det är ju så mycket ben!!!!

    SvaraRadera
  3. S: Lite "snällare gädda".
    J: Det är för att den inte har h-jul...
    ha.....ha...... hah... *förlåt skall aldrig göra om det( låg-vitsa), inte idag iaf.*

    SvaraRadera
  4. Åhhh vi träfffas i sommar och äter gädda? undra vem vi ska jaga ut och fånga den?
    Det riktigt vattnas i munnen på mig. Kram Mia

    SvaraRadera
  5. LÅgvattenmärke Bella,hahaha!!! Kul var det iaf....

    SvaraRadera
  6. Synnerligen gott!
    Jag vet, ty jag var närvarande.

    Att barndomssmaker är det man ofta längtar till, och att det nästan alltid är lika gott som man minns dom. mmmmmm

    SvaraRadera
  7. Kära anonym! Då har du också den synen inbränd på näthinnan när en av kockarna försökte fånga den halvkokta gäddan mellan skrevet och diskmaskinen, då gäddan av någon obegriplig anledning gjorde en halvnelson ur kastrullen. Jag själv är fortfarande i chock!

    SvaraRadera
  8. Ja, du det var något att minnas, särskilt den förklaring hantlangaren hade till vad ha skulle fånga den med :))

    SvaraRadera