fredag 2 december 2011

Favoriter.

 Om jag bakar pepparkakor till jul så är det för att det är lite mysigt, inte för att de blir godare än ...
 NYÅKERS PEPPARKAKOR
AB Nyåkers Pepparkakor grundades redan 1952. Då som ett ordinärt lokalt bageri med alla möjliga typer av bakverk. Vid denna tidpunkt hade man dessutom en brödbil som åkte runt i gårdarna och sålde till hushållen.
1953 brann bageriet ned och de två ägarna stod i funderingar huruvida man skulle bygga upp bageriet på nytt eller om man skulle göra något annat.
Beslutet blev att det nu skulle satsas stort. Man byggde en helt ny fabrik , här skulle de specialisera produktionen till en produkt nämligen pepparkakor.

Satsningen blev lyckad. Snart var man marknadsledande tillsammans med den vid denna tid stora konkurrenten ”Pricks”.
Det problem som snart uppstod var produktens säsongsberoende. Pepparkakor är i Sverige en mycket stor julprodukt. För att komma ifrån detta utökades fabriken med ytterligare produkter. De första produkter som lanserades var Mandelkubb och Småskorpor, produkter som än i dag finns kvar.

I samma takt som framgångarna kom slag i slag blev också fabriken för trång. Genom åren har därför fabriken fått byggas ut ett antal gånger. Under denna tid har även en del produkter kommit och gått. Här kan nämnas bl. a. maränger.

År 2005 omsätter AB Nyåkers Pepparkakor 57 Mkr. och har 38 anställda. Den största produkten är fortfarande pepparkakan i olika former inklusive KRAV-pepparkakor. Övriga produkter är mandelkubb, småskorpor av olika smaker och småkakor t.ex. bondkakor, vaniljdrömmar m.fl. totalt 10 olika sorter är andra produkter som
NYÅKER producerar och säljer.

Den svenska dagligvaruhandeln olika aktörer är Nyåker´s största kunder.
För att minska beroendet av julen arbetar företaget målmedvetet mot att komma ut på andra marknader runt om i världen.
Ännu så länge är, av naturliga skäl, den Skandinaviska marknaden störst. Övriga länder som bearbetas och där en viss försäljning sker är: USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Australien, Kanada och England.
 
1100
hus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar