söndag 23 januari 2011

Begränsningarna,

Jag såg på "Stjärnorna på slottet", detta snapsprogram,  i lördags. Det var Marie Göranssons dag. ( M.G. en duktig dramatenskådespelare som mest gjort sig känd som den ännu större Jan Malmsjös hustru och för sin roll i "Beck".) Hon påminde om en "ståuppande östermalmsfru", svängde friskt mellan klass och clowneri.
Det var inte detta jag ville ta upp, utan mera det att hon berättade att hon trott sig kunna sjunga bra, var helt säker på det, men det visade sig slutligen när någon brutalt berättat sanningen för henne, att så var definitivt inte fallet. Hon sjöng faktiskt riktigt dåligt!
Självkännedom, självkännedom!
Nu börjar jag närma mig 50 och börjar få lite grej på vad jag kan och vad jag inte kan... tror jag... för det jag inte fortfarande har självkännedom om gällande mina begränsningar, så går jag ju fortfarande omkring i min villfarelse och tror att jag KAN!

Jag ställer ogärna upp som organisatör för något numera, det gjorde jag förr för jag trodde jag kunde, men med åren har jag märkt att kryllar av människor runt mig som har 10, nej 100 gånger bättre förmåga att organisera. Detta har gjort att jag leder mest allsången... om det behövs...

Jag lagar inget vidare mat, det trodde jag förr, därför att jag trodde att man av automatik ärvde den gudabenådade gåvan som finns i de "ledsörska matlagningsgenerna" (ledsöra=släktgård). Näpp!
Just jag blev muterad och tror mig kunna bränna vid kokta ägg.
Detta har gjort att jag vid knytkalasmiddagar får uppgiften att hacka salladen... och leda allsången då.

Vissa sanningar har jag velat hålla lite hemliga tex.att jag inte kör bil något vidare bra, är faktiskt ganska dålig... i stadstrafik... urusel.
Kors vad det vimlar av bilar idag, färggranna, och en massa människor med konstiga frisyrer och en ny skylt plötsligt (inte trafikskylt för de missar jag oftast, utan en skylt om en resa till Norge) och i radion säger man att det skett en jordbävning i Miami. När man under samma sekund upplever detta... hur skall man då dessutom kunna framföra ett fordon utan skråmor? Med åren har även garageporten smalnat av med 50 cm PÅ BÅDA SIDORNA!
J..lars! Därför kör jag mest på byvägarna och leder allsången i bilen.

Jag har varit på konstläger i tron att jag kunde måla... "ja jösses, smack, smack,"... som björnen Baloo brukar säga och ruska på huvudet när han ser det dåliga resultatet.
Jag har för mig att jag ledde allsången på lägret iaf.
Denna termin har dotran konst och teckning på schemat i skolan. Efter första lektionerna så kom hon hem och tankfullt sa:
"Mamma, jag ritar nog inte så bra..."
Hon hade tydligen förstått sin begränsning, jämfört sig med andra och insett att där låg hon i lä.
"Man behöver ju inte kunna allt" sade jag tröstande. "Dessutom är det bara brist på fantasi som kan hindra en konstnär att uttrycka sig."
(detta medan jag torrkokade potatis och försökte hacka sallad och jag tänkte för mig själv...)
Nu börjas det för henne!

5 kommentarer:

 1. Det där var mycke. Men vetskapen om att fylla 50 inom den närmsta åren tär...det vet jag av egen erfarenhet. Men det är då det börjar.
  Jag tycker inte att din självkritik stämmer överens med verkligheten. Det mest du gör gör väl över medelmåttan (jag är ju recensent, så jag vet:)).
  Jag förbereder mig på att få fylla 60 år och de går ju bra så länge som man får beundrande mms från kärlekskrank krank med mig i bikinifoto (i närbild) då jag var 16 och ett halvt år. Han var typ fjorton då.
  Att åldras är att överleva.

  SvaraRadera
 2. Korrektur: Det mest du gör så gör du väl över medelmåttan (jag är ju recensent, så jag vet:)).D.s

  SvaraRadera
 3. Korrektur 2.Jag förbereder mig på att få fylla 60 år och de går ju bra så länge som man får beundrande mmsfoto från kärlekskrank tysk av mig i bikini (i närbild) då jag var 16 och ett halvt år. Han var typ fjorton då.
  Att åldras är att överleva.

  SvaraRadera
 4. Efter snart 35 år vid spisen har man ju lyckats NÅGON gång annars har man ju fått hoppa från Marsundsbron med en byrå fastbunden vid foten!

  SvaraRadera
 5. Fniss. Byrå. Kolla först att inte arvet ligger i något lönnfack.

  SvaraRadera