söndag 9 januari 2011

Epifaniadagen ... or what you will.

Då har man jobbat och sovit bort hela trettondagshelgen medan snön yrt och pinat på runt stugknuten.
Däremot så fick jag vara ledig denna helg. Det är ännu fyra dagar till tjugondagknut. Före 1700-talet hade Knut namnsdag trettondagen men flyttades senare till den 13 januari. För min del hade han gärna kunnat få stannat kvar, men istället har Harry!!  namnsdag... jag har ingen aning om vad de tänkte då på 1700-talet... hur gick snacket??
Vi flyttar på Knutte och petar dit Harry istället... Kasper, Baltasar och Melker var inte att tänka på... nä nä... de kom ju med guld, rökelse och myrra till den lyckliga familjen, men  fick de namnsdag på trettondan? Näää det fick Harry!
Kanske Josef blev lack på de där stjärntydarna för de hade ju före de kom till Betlehem varit på besök vid Herodes hov och sladdrat om att det fötts en kungason i landet.
Herodes blev rädd om makten och lät mörda alla nyfödda gossebarn.
Fyyyy! så får man inte göra. Nu fick den stackars familjen hastigt dra till Egypten. Tur att de hade fått lite reseguld av de tre vise männen... eller hur många de var...
Varför får ni denna lektion i biblisk historia??.... jo jag fick för mig att jag skulle läsa om Shakespeare och täppa till det mörka hål som jag besitter då det gäller kunskap om denna författare och hans pjäs "trettondagsafton" och halkade förstås då in på själva "grundmyten".
Det visade sig angående Shakespeares pjäs att den inte alls handlade om trettondagsaftonen vilket ju var en aning tippat. Nej siddu, det är en förväxlingskomedi om en tjej som hette Viola som led skeppsbrott och flöt iland och väl kommen iland så lurade hon i gänget att hon var... sin egen bror. Jahajja, undra på att det blir trassligt!
1601 hade den premiär iaf. Den hette då "Twelfe Night, Or What You Will."

7 kommentarer:

 1. Jag har glömt bort hur det var att jobba nätter...helger och alltid när andra var lediga. (Jag inbillar mej iaf att jag glömt...) :))

  SvaraRadera
 2. Jag har jobbat halvnatt. Kom hem efter midnatt..steg upp vid åttasnåret.
  Men oj, vilket lärosäte nattarbete är. Fortsätt med de..

  SvaraRadera
 3. Här blir det troligen inte många nätter längre. Fast jag skulle gärna jobba någon helg nu och då ...

  SvaraRadera
 4. Jesstas vilket historiskt broderi du körde till med :)

  SvaraRadera
 5. Saken är den att jag är kanske på väg att jobba dag en längre period nu. Man får för mycket "mörkerseende" om man jobbar länge på nätterna.
  Till slut blir man att få sådana där ögon som de där små aporna på Skansen har. Stora ögon som tefat för att jag skall kunna se bra i mörkret.
  Ps. ursäkta för historielektionen... det var så intressant och jag läste och läste och läste...

  SvaraRadera
 6. Skriv en bok vettja, om ett försvunnet evangelium som återfinns 2010 i Geta, som bevisar att den som kom med gåvor åsånt i själva verket var just HARRY :)) Jag väntar och lägger in en beställning på stört på ett signerat exemplar :))

  SvaraRadera
 7. Nu börjar jag ana att nobelprispengarna går att hämta på banken... när som helst. Tack för tipset, Spraket! :D

  SvaraRadera