måndag 24 oktober 2011

Les Misérables.

Då har man varit till Åbo Svenska Teater och sett och lyssnat till den välkända musikalen
Les Misérables. För den som inte känner till detta fenomen till musikal som grundar sig på romanen med samma namn, skriven av den franska 1800-tals författaren Viktor Hugo, kommer här en snabb beskrivning.
V.H. var en nästan genialisk student som redan som ung förälskade sig i en fattig grannflicka som ogillades av hans familj. Det blev ändå äktenskap och de levde under långa perioder i fattigdom. Napolens maktövertagande tvingade honom i landsflykt till Bryssel. 1870 fick han flytta tillbaka till Paris och var då en välbärgad man pga. hans succéböcker. Trots hans önskan om en enkel begravning följde tre miljoner människor begravningskortegen.
Om musikalen:
Trots spänningen i handlingen runt om, finns en kärna av en berättelse om en människa i förvandling.
Huvudpersonen Jean Valjean går från armod och obetänkt kriminalitet till godhet och ädelhet. Detta händer under franska revolutionen och unga kvinnor och män och även barn dör ärorikt på scen under stor sorg.
Lägg på valthorn och stråkar till höga sopraner med vibrato och snyftande tenorer... ja, det kan bara sluta  på ett sätt. En hel teatersalong med dess innehåll på åhörare förenas i ett kollektivt snyftande. Flickan bredvid mig gråter så hon hulkar när Valjean, gestaltad av Alexander Lycke sjunger en bön och välsignelse över de unga som han tagit under sina vingar. Lycke hade den ljusaste tenor jag hört... som kvinna påverkar det mig att höra på män som sjunger på det sättet, avskalat, utan mörk bröströstnyans.
Vår egen Thérése Karlsson gjorde som vanligt ett bra och säkert jobb i rollen som Fantine. Intet öga var torrt när hon framförde "kom till mig" som den döende Fantine där hon oroar sig över sin dotter Cosette.
Har ni ett starkt hjärta så är det väl då bara att fara iväg till Åbo och uppleva det hela.
Dessutom har jag varit borta från hemmet några dagar.
Jag vet!
Det är helt sjukt!

3 kommentarer:

  1. En tom tvättkorg belönade dig med "Les Miserables"..."Les Miserables" belönade dig tillbaks med...en full tvättkorg. Är det det som kallas "ekorrhjulet"?? Eller kanske moment 22...

    SvaraRadera
  2. Det blev faktiskt lite extra tryck på nu för jag tömde stugan på tvätt som skall vara rent och fint till våren. Tror faktiskt att det är väldigt nära moment 22. :D

    SvaraRadera
  3. Som om jag skulle varit med på föreställningen...

    SvaraRadera